måndag 5 juli 2010

Sommarens arbete och planer för hösten


Bildtext: Jagtvejens Asyl Vuggestue - förskolegård med Permakulturdesign


Hoppas att ni har det skönt i sommarvärmen!Innan jag springer iväg på semester, vill jag berätta att Arbetscentrum (och KT) är igång med bevattning på de skolor där det har planterats. De kommer att vattna ungefär en gång i veckan på respektive skola. Har odlingarna gjorts i pallkragar eller atriumgårdar, hoppas vi att verksamheterna har hunnit göra egna scheman för att hålla växterna levande där. Som vi förstått, är det framför allt de skolor som har fritidsverksamhet igång i sommar som odlar i pallkragar och därför bör det inte bli något problem med vattning.Bildtext: Lersøparkens SkolehaverKommunteknik är igång och gör beräkningar på de förslag som prioriterats av skolgårdsgrupperna. Anna Sonesson gör fina ritningar för förslagen för de skolor där det inte redan finns skisser.


Bildtext:Lersøparkens Skolehaver, skolträdgård för 600 barn med var sin egen odlingslott - "Skolehaverne giver alle børn i byen jord under neglene, bålrøg i håret og fuglesang i ørerne."

Jag vill ge en liten puff för några av de aktiviteter vi på Naturskolan anordnar inom projektet i höst. Det kan vara bra att redan nu få några datum, så att inte kalendern blir fulltecknad.7 september anordnas en studietur till Köpenhamn med guidning av Helle Nebelong, några av oss i arbetsgruppen var där tillsammans med Annebergsskolan i mitten av juni och det var en fantastiskt trevlig dag. Bilderna i detta inlägg kommer från den turen. Turen är i första hand för de som är med i skolgårdsgrupperna! Stadsfastigheter är också välkomna med sin anmälan, likaså trädgårdsmästarna i projekt Lärande Liv på Rosengård!

Bildtext: Naturlegepladsen i Valbyparken, en av Köpenhamns bemannade lekplatser - planerad av Helle Nebelong

En föreläsning på en AP-träff eller liknande på de 12 skolorna i projektet – Naturens betydelse för hälsa och skolgårdens möjligheter – detta bokas tillsammans med mig, så att det passar både skolans och vår kalender.

23/9, 6/10. Skolgårdsodlingskurs fortsättning – Emma Pålsson och Birger Emanuelsson (ev. förhinder måste föranmälas) Finns platser kvar!


Bildtext: Geelsgårdskolen, sansehave planerad av Helle Nebelong

Nätverksträffar för skolgårdsgrupperna, preliminärt med första tillfälle 21/9; värdar Annebergsskolans skolgårdsgrupp. Mer info kommer! Vill ni anordna andra eller tredje nätverksträffen på er skola anmäler ni detta till mig! Vill ni anordna klassträffar mellan skolorna i projektet - kan jag hjälpa till att förmedla kontakter!

Boka gärna även in en bloggkurs med Ina Alm på pedagogiska centralen, så att vi kan komma igång ordentligt med bloggande från skolorna i projketet! http://www.schoolground.blogspot.com/

Dessutom anordnas bland annat dessa två kurser i samarbete med lärarutbildningen på Malmö Högskola och kan varmt rekommenderas:
6/9, 30/9 Utomhuspedagogik för hållbart lärande - platsens betydelse – Karin Bengtsson.
http://www.pedc.se/booking/kurs.aspx?ID=778

7/9, 14/9, 29/9, 27/10 Utomhuspedagogik - den hållbara staden, finns den?– Josef Vilhelmsson
http://www.pedc.se/booking/kurs.aspx?ID=789

Hoppas ni alla får en riktigt skön sommar!
Jag ser fram emot höstens alla aktiviteter!
Med vänlig hälsning EmmaSkrammellegepladsen i Emdrup, Världens första bygglek (1943) - förebild till hela världens rörelse för bygglek, adventure playgrounds och junk playgrounds

PS. Är det några frågor eller liknande under sommaren går det att få tag på någon av oss i projektledningsgruppen så gott som hela tiden! Jag går på semester på onsdag, då tar Lina vid…
v. 27-28 Lina von Friesen
v. 29 John Pearson ons, tor, fre
v. 30 och framåt kommer Petra Bengtsson, projketledare Kommunteknik, hålla i trådarna igen.
Jag är tillbaks först måndag v. 33.
Skrammellegepladsen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar